Slaaptips voor de overgang van zomer- en wintertijd

Met deze tips kun jij jouw kindje helpen om zo goed als mogelijk over te schakelen bij zomer- en wintertijd

Twee keer per jaar wordt de klok een uur verzet. Dit lijkt een kleine verandering, maar het slaapritme van baby's en peuters kan hierdoor flink verstoord raken. Veel ouders merken dat hun kindje na een overgang van zomertijd naar wintertijd, of juist andersom, ineens moeilijker in slaap valt, te vroeg wakker wordt, ’s nachts onrustig slaapt of ineens weer ’s nachts wakker wordt terwijl het kindje eerder goed doorsliep. Dit is overigens niet vreemd. Dit komt, door een verstoord biologische ritme van je kindje. Je kindje heeft even tijd nodig om zich aan het nieuwe ritme aan te passen. Gelukkig is het met een paar eenvoudige tips goed mogelijk om je kindje te helpen bij het aanpassen naar het nieuwe ritme. Wacht niet langer en kom in actie.

 

Tip 1 - Kies de aanpak die het best bij jullie past

Er zijn grofweg twee manieren waarop je de overgang kunt aanpakken:

 

Methode 1: Alles in één keer aanpassen
Verzet in één keer alle klokken in huis naar de aangepaste tijd (vooruit bij zomertijd, achteruit bij wintertijd) en voer het nieuwe dagschema in één keer door. Dit betekent dat je je kindje direct vanaf de nieuwe tijd naar bed brengt, laat eten en spelen. Let op; dit werkt goed bij kindjes die flexibel zijn met slaap- en eettijden.

 

Methode 2: Geleidelijke aanpassing
Voor kinderen die meer moeite hebben met verandering, is het raadzaam om de nieuwe tijd stapsgewijs door te voeren. Voer de nieuwe slaap-, eet- en speeltijden per dag door. Het is aan te raden dit met 15 minuten per dag op te schuiven tot je na vier dagen op de nieuwe tijden zit.

Tip 2 - Zorg voor extra daglicht overdag

Licht speelt een cruciale rol bij het reguleren van het bioritme van je kindje. Laat je kindje overdag veel buiten spelen (bij voorkeur de ochtend) of ga een stuk wandelen met de kinderwagen. Dit helpt je kindje om zijn/haar biologische klok sneller aan te passen aan de nieuwe situatie en bevordert het slaappatroon. Uitsluitend bij de overgang van zomertijd naar wintertijd is het raadzaam om 's avonds (feller) licht in huis te laten branden, zodat je kindje niet te vroeg slaperig wordt.

Tip 3 - Maak de slaapkamer goed donker

Omdat het in de zomer 's avonds langer licht blijft, kan dit de slaapkwaliteit van je kindje beïnvloeden. Verduisterende gordijnen kunnen helpen om de slaapomgeving te optimaliseren. Ook stimuleert een donkere kamer het aanmaken van melatonine, het slaaphormoon dat helpt om slaperig te worden. Bij de overgang van zomertijd naar wintertijd blijft het ’s ochtends langer donker. Een 'wake-up light' helpt je kindje om ’s ochtends makkelijker wakker te worden op de nieuwe tijd. Een 'wake-up light' die langzaam feller wordt geniet de voorkeur boven direct fel licht.

Tip 4 - Houd vast aan vaste bedtijdroutines

Een herkenbaar bedtijdritueel zorgt voor rust en voorspelbaarheid bij je kindje. Creëer vaste patronen en houd hier dagelijks aan vast. Voorbeelden van goede vaste patronen zijn: na het eten een warm bad, vervolgens een verhaaltje voorlezen en daarna een kort slaapliedje zingen. Het voorzien in structuur geeft je kindje een veilig en ontspannen gevoel, wat helpt bij een soepele overgang van wakker naar slaap. 

 

Met deze tips help je je kindje om makkelijker over te schakelen van de zomertijd naar wintertijd of andersom. Sommige kindjes passen zich binnen een paar dagen aan, terwijl anderen wat langer onrustig slapen. Wees consequent, dan gaat het zeker lukken. Welterusten!🌙